Figuur- en maatadvies

Figuuradvies

Ieder figuur vraagt om andere ondersteuning om op die manier jouw rondingen het mooiste uit de verf te laten komen. Het figuuradvies is een aanbeveling, iedereen weet zelf het beste wat zij mooi vindt. Verder wordt er uitgegaan van de gemiddelde borstgrootte van Nederland. Bij vrouwen met een bovengemiddelde borstgrootte zal een bh met meer ondersteuning altijd beter zijn.

lichaamstypen

Peer

Peren hebben bredere heupen en smallere schouders. Bij brede heupen zijn hoog uitgesneden strings of rioslips het mooiste, deze laten je benen langer lijken waardoor je heupen smaller lijken. De smalle zijkanten van de slip zorgen ervoor dat je heupen meer in balans lijken met de breedte van je schouders. Qua bh kun je bij een peerfiguur het beste een bh kiezen met veel steun en die je borsten lift en naar buiten duwt. Dit zorgt ervoor dat je bovenlichaam breder lijkt en je meer een taille creëert. Als de bandjes van de bh ver uit elkaar staan kan dit ook doen lijken tot een breder bovenlichaam. Voorbeelden van geschikte bh’s zijn spacer bh’s, balconettes en bustiers.

Diamant

Diamanten hebben wat bredere schouders en vollere borsten met smalle, rechte heupen. Figuren met smalle heupen kunnen veel verschillende soorten slips verdragen, maar als je wat bredere heupen wil creëren kun je het beste gaan voor een string met details aan de zijkant, een luxe string met brede zijkanten of een short. Denk bijvoorbeeld aan een brazilian string of  een hipster. Om de vollere borsten goed te ondersteunen is een stevige bh aanbevolen. Kies dus een bh met beugels en stevige bandjes. Deze bandjes zorgen er ook voor dat je schouders minder breed lijken. Een bh zoals een beugel bh of balconette geeft je de steun die je nodig hebt en zorgen dat je borsten gecentreerd zijn.

Zandloper

Als zandloper zijn je heupen en schouders in verhouding met elkaar. Je hebt geluk! Bij zandlopers staat namelijk bijna alles. Speel dus met verschillende stijlen lingerie en kijk waar jij je het fijnste in voelt! Als je taille aan de rechte kant is kun je dit oplossen door een bh te kopen met een stevige ondercup. Deze bh’s zijn ook geschikt als je grote borsten hebt. Wil je je taille meer in het midden van je lichaam hebben zitten? Draag dan een rioslip, deze laat je benen langer lijken en het onderste deel van je bovenlichaam korter lijken.

Appel

Vrouwen met een appelfiguur hebben smalle heupen en smalle schouders met een rond bovenlichaam. Stevigheid staat centraal bij dit figuur. Draag vooral stevige stoffen met verticale lijnen die alles op zijn plek houden. Zo worden je vormen het beste geaccentueerd. Perfect hiervoor zijn body’s, deze zijn vaak goed stevig en zorgen dat je figuur mooi naar voren komt. Als je voor een body met diepe v-hals kiest worden je borsten mooi geaccentueerd. Net als bij het diamantfiguur kun je de heupen breder laten lijken door een string met details aan de zijkanten.

Atletisch

Als je een atletische bouw hebt, dan heb je smalle schouders en smalle heupen met een recht bovenlichaam. Met dit figuur zijn push-up bh’s en bustiers je beste vrienden. Deze zitten goed om de hele borst heen, dit laat je borsten groter lijken. Bh’s die klein of laag uitgesneden zijn moet je vermijden, deze laten je borsten alleen maar kleiner lijken. Met je smalle heupen zijn alle slips wel geschikt voor je figuur. Heb je een beetje een buikje? Kies dan voor een tailleslip in plaats van lage slips.

Borsten

Borsten

Niet alleen je figuur, maar ook je borstpositie kan bepalend zijn voor welke soort bh het beste bij jou past. Je kan je eigen borstpositie meten door twee vingers tussen je borsten te leggen. Als je geen ruimte hebt voor twee vingers houden je borsten ervan om dicht bij elkaar te zijn, ze wijken niet van elkaars zijde. Als twee vingers goed ertussen passen heb je een kleine afstand tussen je borsten. Passen er meer dan twee vingers tussen? Dan heb je een ruime afstand tussen je borsten.

borstpositie

Naast je borstpositie speelt ook de borstvolheid een rol bij het kiezen van de beste bh voor jou. De volheid van de borsten is waar de meeste vorm zit bij de borsten. Als de vorm vooral in het midden en aan de onderkant zit, heb je een iets vollere onderkant en iets plattere bovenkant. Als de vorm over de borst verspreid is, ben je redelijk vol over de gehele borst. De vorm kan ook vooral aan de onderkant zitten, de volheid zit dan aan de onderkant van de borst.

borstvolheid

Let op! Dit advies is gebaseerd op de gemiddelde bh-maat in Nederland. Als jouw borsten kleiner of juist groter uitvallen dan kan een push-up model of stevig model juist beter zijn.


Maatadvies
 

maatadvies

Nu weet je als het goed is welk type bh en slip het beste past bij jouw figuur en borsten, maar welke maat heb je nu?
Welke bh-maat je hebt is afhankelijk van je onderwijdte en borstomvang. De onderwijdte is de omvang direct onder je borsten (1). De borstomvang wordt gemeten waar deze het grootste is (2).

Je slip maat is afhankelijk van je taille en heupomvang. De taille wordt gemeten daar waar deze het smalste is (1). De heupomvang meet je waar je heupen het breedste zijn (2). In onderstaande tabellen kun je aflezen aan de hand van je opmetingen welke bh-maat, cupmaat en confectiemaat je hebt.

BH-maat

bh maat


Tips & Tricks

Een aantal tips:

  • Kruipt de onderband omhoog van je bh? Dan heb je waarschijnlijk een te grote omvang van je bh, probeer een maat kleiner.
  • Puilen je borsten uit je bh-cups? Probeer dan een cupmaat groter.
  • Heb je last van knellende bh-bandjes? Probeer dan een kleinere omvang. De steun moet namelijk uit de omvang komen en niet uit de bh-bandjes.
  • Pas bh’s altijd met de haakjes op de meest losse stand. Bh’s rekken namelijk uit des te langer je ze draagt, je kan de haakjes dan altijd nog strakker doen.
  • Passen er nog twee vingers onder je bh-band? Dan heb je de goede maat!
  • Gebruik nooit het excuus ‘Ik ga toch afvallen’ om een slechtzittende beha te dragen. Dat staat niet alleen minder mooi, maar voelt ook niet prettig.
  • Met een volle buste is het verstandig om even naar voren te hangen en je buste in de cup te ‘schudden’.
  • De cupnaad dient over de buste te lopen.
     

Slipmaat

slipmaat